Silkkipaino ja valotus

Silkkipaino on menetelmä, jossa väri painetaan kehykseen pingotetun seulakankaan läpi painettavan materiaalin pinnalle. Painokuvio on luotu seulakankaalle sen alapintaan kiinnitetyn painoaihion eli sapluunan avulla. Sapluuna tukkii seulan niistä kohdista, joista värin ei haluta tulevan läpi. Painokuva saadaan kankaalle helpommin valotetulla seulalla, johon kuviot on saatu kalvotulostuksella. Kuviot ja printit tehdään esimerkiksi omasta piirroksesta tai valokuvasta muokkaamalla Photoshop-ohjelmalla tai piirtämällä Illustrator-ohjelmalla.
Silkkipaino nimitys tulee siitä, että aikaisemmin seulakankaana käytettiin silkkiä, nykyään seulakangas on kuitenkin useimmiten valmistettu polyesteristä.

Seulan tekovaiheet:

Rasvanpoisto:
- Suunnitellaan kuva, mikä halutaan tulostaa kalvolle. Ennen kalvolle tulostusta kuvaa pitää muokata niin, että mustat viivat ovat täysmustia.
- Kun kuva on tulostettu kalvolle, poistetaan seulankakaasta rasva. Seula kastellaan lämpimällä vedellä, jonka jälkeen siihen laitetaan rasvanpoistoainetta. Aine levitetään pyörivin liikkein ronskilla otteella. Harjaus aloitetaan yleensä ulkopuolelta. 
- Kun seulaan on levitetty rasvanpoistoaine ulko- ja sisäpuolelle, se pestään pois. Seula huuhdellaan huolellisesti. Seulan voi kuivata föönilla tai annetaan kuivua ilmavassa paikassa.

Kalvostus:
- Kalvostus aloitetaan levittamällä emulsioainetta (Spacion valotusemulsio azocol)
- Emulsioaine levitetään ensin seulan ulko- ja sisäpuolelle kaksikertaa molemmin puolin.
- Seula kuivataan painopuoli alaspäin. Kuivauslampö max.40 astetta, ilmankosteus max 45%, tilan pitää olla pölytön ja siellä on oltava hyvä ilmanvaihto. Kuivausaika on vähintään tunti.

Valotus:
- Kun seula on kuiva, siihen teipataan kalvolle tulostettu haluttu kuva hyvin ja suoraan seulan ulkopuolelle. 
- Kun kalvo on teipattu kiinni, se viedään valotuslampun edessä olevalle raamille. Laitetaan kuparilanka seulan sisäpuolelle, kansi lukitaan kiinni ja laitetaan imu päälle. Raami nostetaan pysty asentoon ja sen jälkeen laitetaan valotuslamppu päälle. HUOM! LAMPUN KIRKASTA VALOA EI SAA KATSOA!
- 10 minuutin odotuksen jälkeen valotuslamppu sammutetaan ja lasketaan raami vaaka-asentoon. Raamin kansi avataan, seula otetaan pois ja pestään huolellisesti jokainen kohta, mistä halutaan värin tulevan läpi.



Pöytäliina metsän eläimet printillä 

 Kuvassa olevaan pöytäliinaan tein kolme eri seulaa, jossa jokaisessa oli kaksi eläintä. Painokohdat merkattiin tarkasti kankaalle käyttämällä teipin paloja. Pöytäliinan viivat tehtiin teipin avulla tuputtamalla ja siveltimellä. Painoväri kiinnitettiin kuumamankelilla. Työssä sai olla tarkka kohdistamisen kanssa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Verhoulun historiaa

Mitä olen oppinut ja saanut tehdä teboililla.

Habitare 2018