Kutomani matto

Kangaspuilla kudottu matto


Perjantaina aamulla olin sopinut opettajan kanssa, että käyn koululla kutomani maton vuoksi. Piti leikkailla maton hapsut saman mittaisiksi ja höyryttää. Maton väreistä sain paljon kehuja, miten syksyisiä ovat ja miten yksinkertainen on niin hienoa. Näytin maton myös työpaikalla ja siellä sitä sanottiin söpöksi, niin kuin se onkin. Tässä kuva: 


Lähikuva palttinasidoksesta

Maton värisävyt ovat erilaiset, kuin tässä kuvassa. Itse olen tyytyväinen tähän mattoon. Kangaspuiden rakentamiseen meni paljon aikaa, koska en ollut sitä koskaan aikaisemmin tehnyt. Rakentamisessa oli paljon vaiheita, joissa tarvitsin opettajan apua. Kun olin saanut puut rakennettua, alkoi matonteko, jossa ei kauaa mennyt. 


 Matonkuteista kuva. Värisävyt ovat tässä kuvassa paremmat.




Tässä kutomisesta tietoa



Ruutupaperia on hyvä käyttää suunnittellessasi kutomistyötä.


Liisa-kangaspuut ja sen osat.




Kutojalle tärkeitä kaavat


Loimen luominen
Ennen loimen luomista on tiedettävä a)loimen pittus b)loimen lankaluku. Loimen lankaluku lasketaan loimen tiheyhden avulla. 

Luomisen vaiheet 

 Loimen pituuden laskeminen

Pituuden voi laskea käyttämällä laskentakaavaa: 
Valmiin kankaan pituus + Kutistumisvara + alkusolmut + tutkaimet

Luomapuut

Luomapuut on kehikko, joka pyörii akselitangon ympärillä. Sivupuut ovat kiinteät, ala- ja ylätiuhtapuut ovat irrotettavia. Vaihtamalla tiuhtapuiden paikkaa sivupuiden välissä voidaan loimen pituutta muuttaa. Loimilankoja käsitellään monessa rakentamisvaiheessa tiuhdan määräämässä järjestyksessä.

Luominen
Yleensä käytetään kahta tai yhtä loimilankaa. Tätä lankaryhmää kutsutaan sisarukseksi. Loimeen tarvittavien sisarusten määrä saadaan, kun loimen lankaluku jaetaan sisarusten lankamärällä. Kyseistä tietoa tarvitaan, kun luodusta loimesta lasketaan sisarusten määrä.

Sisarusten laskeminen tapahtuu parhaiten alatiuhdan kohdalta. Leveässä loimessa loimilankoja voi niputtaa merkkilangoilla esim. 50 sisaruksen nippuihin uusintalaskuja helpottamaan.

Tiuhta- ja pohjukkalankojen sitominen

Langat katkaistaan, kun loimessa on riittävä määrä sisaruksia. Loppupää kiinnitetään samoin kuin alkukin pohjukkanappuloihin.

Valmiin loimen irottaminen luomapuista

Loimen irrottaminen aloitetaan alatiuhtapuulta. Käsi työnnetään pohjukkaan ja loimi irotetaan nappuloilta. Polvella jarrutetaan luomapuun pyörimistä. Loimi "virkataan" kuten ketjusilmukkaa pois luomapuilta. Loimi pysyy näin koossa ja parhaiten järjestyksessä.

Niisintä

Niisintäohje on merkitty ruutupaperille. Vaakasuorat ruuturivit tarkoittavat yhtä niisivartta, pystysuorat yhtä loimilankaa. 

Pirtaan pistely

Pirta valitaan loimen tiheyden mukaan, jos esim. loimen tiheys on 4 lankaa senttimetrillä, pirran tiheys on on 40. Pirtaan pistely aloitetaan kuten niisiminenkin oikeasta reunasta. 




Kiitos kun luit😃

Kerro kommenteissa mitä pidit😁

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Verhoulun historiaa

Mitä olen oppinut ja saanut tehdä teboililla.

Habitare 2018