Muotoilija Kaija Aarikka


Opiskeluihini kuuluu esitellä yksi muotoilija, ja päätin esitellä Kaija Aarikan, joka on syntyperäisin Somerolta.

Kuvahaun tulos haulle kaija aarikka
Kaija Aarikka
s. 3.2.1929, Somero
✟ 14.8.2014, Helsinki
Kaija Helena Aarikka-Ruokonen oli suomalainen muotoilija ja yrittäjä. Hän perusti miehensä Eerikki Ruokosen kanssa Aarikka oy:n vuonna 1954, missä hän toimi taiteellisena johtajana. Aarikka suunnitteli koruja, leluja, kodin käyttö-ja koriste-esineitä. Hänen tuotteensa olivat leikkimielisiä ja hän käytti puuta taitavasti ja monipuolisesti.

Aarikka eli lapsuutensa Somerolla yhdeksänlapsisessa perheessä kuopuksena. Peruskoulun käytyään Aarikka jatkoi opiskeluaan Hämeenlinnassa Ester Perheentuvan kutomokoulussa. Kutomokoulun jälkeen Aarikka jatkoi opiskeluitaan Helsingissä vuonna 1951 alussa, Ateneumin eli Taideteollisen oppilaitoksen tekstiililinjalla. Valmistumisvuonnaan Aarikka avioitui somerolaisen Eerik Ruokosen kanssa, joka opiskeli Ateneumin iltalinjalla metallitöitä. Ja Ruokosen ehdotuksesta lähti Aarikka oy:n nappien, puukorujen ja muiden pienten puuesineiden valmistus. Päävastuu Aarikka oy:stä on sitemmin siirtynyt heidän tyttärelleen Pauliina Aarikalle.

Aarikka oy

Aarikka Oy on suomalainen perheyritys, joka on erikoistunut koruihin ja piensisustustuotteisiin. Aarikka Oy:n päämateriaali on puu. Aarikka juhlisti Vuoden yrittäjä-palkintoa vuonna 1984.

Ensimmäinen Aarikka-myymälä perustettiin Helsinkiin, vanhalle Kauppakujalle vuonna 1960. Seuraava myymälä avattiin vuonna 1963 Bulevardille. 1968 aloitettiin puulelujen valmistaminen Fredrikinkadulla, joka oli siihen erikoistunut. Aarikan leluista mm. Pujo on saanut palkintoja alan eri kansainvälisissä kilpailuissa.

Kuvahaun tulos haulle aarikka pujo
Pujo valittiin vuonna 1968 New Yorkissa vuoden kehittävämmäksi leluksi.

Aarikan tuotteet koostuvat koriste-ja lahjatuotteista.Kuvahaun tulos haulle aarikka oy

Hovilan Kartanossa, Somerolla, järjestettiin Kaija Aarikan Elämäntyö- näyttely vuonna 2012, jossa oli 300-400 työtä. Kyseinen näyttely oli Aarikan laajin, mitä koskaan oltiin pidetty.


Arikan tuotteet ovat mielestäni hienoja ja eritttäin hyvin tehtyjä. Tuota pujoa en oikein ymmärrä miten sillä kuuluissa leikkiä, koska leikkikaluksi se on tarkoitettu. Mutta on kyllä mielenkiintoinen.


Mutta tässä taisikin jo tulla kaikki mitä pitikin. Kiitos kun luit ja toivottavasti pidit.

Kommentit

  1. Pieni historiikki Kaija Aarikasta. Riittävästi tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori, vastaus tulee vähän myöhässä, mutta kiitos tätä oli kiva tehdä. :)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Verhoulun historiaa

Mitä olen oppinut ja saanut tehdä teboililla.

Habitare 2018